Слънчеви инсталации

Изборът на слънчева система предполага вземането на значителен брой фактори предвид. Допълнителна трудност се явяват и различните видове слънчеви колектори и бойлери, от които е съставена системата.за да улесним клиентите си, ще посочим най-често изгражданите.

Слънчеви инсталации

Слънчеви инсталации

Три са основните типа инсталации:

•    Инсталации с вакуумно-тръбен колектор
•    Инсталации с плосък колектор
•    Фотоволтаични инсталации
Теорично представени всяка от системите изглежда надеждна и ефективна. Важно обче ще бъде да знаете, че дори да бъде съставена от най-скъпите компоненти, ако монтажът на системата не бъде изпълнен качествено, резултат от функционирането й няма да оправдае първоначалните очаквания.

Булгаргаз БГ” ООД извършва проектиране, продажба, монтаж и сервиз на слънчеви колектори и системи (слънчеви панели, произведени в Австрия и Германия); ВИК инсталации; дренажни системи.

Булгаргаз БГ” ООД предлага следните изделия:
– плоски соларни и вакуумно-тръбни колектори;
– бойлери с една и две серпентини;
– контролери за управление на системите;
– соларни помпени станции
– други съоръжения, необходими за монтаж и експлоатация инсталациите.

oventroptesyИнсталациите, представяни от „Булгаргаз БГ” ООД са висококачествени соларни съоръжения, произведени от европейските лидери в „слънчевия инженеринг“ Германия и България. Слънчевите колектори, които предлагаме се произвеждат от немските OVENTROP и български соларни колекториТESY. Всички те са с фирмена гаранция и предвид качественото си селективно покритие – „TINOX“ и „SUN SELECT“ работят и през зимните месеци.

Вариантите за използването на соларната енергия в България са няколко, но най-ползотворните са:

– използване на слънчеви панели единствено за добив на битова гореща вода. В този случай всеки може да съобрази, колко соларни панела са му необходими, като знае, че за един член от семейството се изразходват средно 50-70 литра гореща вода на ден (при много високо разход – до 100л/ден). За загряването на такова количество вода е необходима от 1 до 1,2 м² колекторна соларна площ, което означава, че за четиричленно семейство са необходими от 4 до 4,8 м² колекторна площ или 2 слънчеви панела и не-по-малко от 200 литра водосъдържател.

– един сравнително по-изгоден икономически вариант при нашите географски условия е използването на комбинирани (бивалентни) соларни отоплителни системи. При тях слънчевата енергия може да осигури освен битовата гореща вода, така и подпомагане на отоплението, което респективно осигурява по-голямо натоварване и по-пълна експлоатация на соларните съоръжения. Това обуславя и по-бързото изплащане на системите във времето. Комбинираните системи са с няколко панела повече, като е необходимо да се знае, че при подово отопление са необходими около 12-15м² соларна повърхност за всеки 100м² отопляема площ, а при отопление с радиатори необходимостта е от 16 – 20м².

– трети вариант за слънчевите инсталации е използването им за отопление на плувни или други басейни, което прави соларната инсталация много по-рентабилна, т.е. съществува възможността да се експлоатира слънцето, както през лятото , така и през зимата, като се подпомага отоплението.

Слънчеви инсталации

Слънчеви инсталации

Най–общо една двукръгова инсталация за загряване на вода със слънчева енергия съдържа:
• един или няколко колектора;
• бойлер с една или две серпентини, в които в първата(обикновено долната) серпентина загретият топлоносител от панелите отдава топлината си на чистата питейна вода, а втората серпентина може да се осигури от друг конвенционален топлинен източник;
• управляващ елемент(контролер), електрическа циркулационна помпа и тръбна инсталация, като контролерът е с възможност за управление и на отоплителна система.

Начинът за монтиране на слънчевите панели силно зависи от покривната конструкция на сградата и от нейното изложение спрямо географските посоки. Идеалното разположение на колекторите е южното, като при необходимост се допуска (без съществено намаляване на топлинната мощност), отклонение до 30о встрани от пълния юг. Колкото до наклона на самия панел той може да варира в доста широки граници от 20о до 60о. Наклонът се избира в зависимост от това, кога се цели постигане на максимална топлинна ефективност, ако е през лятото, то наклонът на слънчевия колектор трябва да бъде между 20о и 30о, ако е през преходните месеци на годината от 40о до 45о
Друг много интересен начин за приложение на слънчевата енергия е за осветление с технологията SUNPIPE – система от алуминиеви тръби, осигуряваща естествена дневна светлина в слабо осветени помещения.